Buebygning – sidderne skæres til

Der er lang vej fra taks stamme til langbue og jeg havde kun fået kløvet en taks. Tiden var inde til at få noget form på stammen. Startende med siderne, udrustet med økse og båndkniv, gik jeg igang.

BueSnorFørst er placeringen på stammen estimeret. Den skal være cirka fire cm bred og helst undgå så mange knaster som muligt.

Et lille søm er så banket i, med en snor imellem, for at markere den ønskede midte på buen. Sømmene kan bøjes lidt, for mindre ændringer i placering.

BueØkseHerefter har jeg lavet en meget grov bearbejdning med økse, for at få de største knaster og kanter af. Både ved at have stammen låst fast og brugt hammer på økse, samt med stammen stående på gulvet og hakke direkte med øksen.

BueBåndkniv

Jeg er ikke så sikker med en økse, så ret hurtigt gik jeg over til båndkniv. Stammen blev spændt fast i den vinkel, der sikrede at den det var den ønskede side, som blev plan. Det burde være når sømmet nærmest er vandret.

Båndkniven føres mod en selv, ved at bruge ryggen til lange træk. Altid hen mod knaster. Det vil sige at man skal skifte vinkel omkring dem.

Der skal så meget af, at der i hvert fald er et par centimenter kerneved til syne. Det er det træ, som har dannet midten på træet. Ved taks er det let at se, da det er rødligt.

BåndknivBåndkniv. De kan købes brugt, men jeg har ikke set dem i butikker ellers. Høvl burde ellers kunne bruges.

BueSide

En rimelig glat side efter en masse spåner! Der skal stadig tages nok en centimeter af, men jeg vil først tage den modsatte side. Det bliver dog næste gang.

Grundform på taksbue er næste trin.

 

Til toppen af siden

Advertisement

6 thoughts on “Buebygning – sidderne skæres til

  1. Pingback: Grundform på taksbue | FormidlerLone

  2. Pingback: Kløvning af taks til langbue | FormidlerLone

  3. Hvis jeg kan være til hjælp er du velkommenjeg bor 8410 Rønde så der er vel 25 km jeg er udlært møbelsnedker og modelsnedker og har lavet mange forskellige ting i træ.

    Like

  4. Ikke epoxydet kan du ikke mene, hvis den skal bruges til potteplante men ikke til mad og drikke

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s