Lap huller i tøj – jernalder stil

Der har nok altid været behov for at lappe huller i tøj. Heldigvis kan man bruge de samme typer sting til reparationer, om det er skind, læder, hjemmevævet stof eller moderne tekstiler. Her er nogle simple sting, man har brugt helt tilbage fra forhistorisk tid. De  er gode at kunne på farten, når man er langt væk fra symaskine.

Stenalder 1 (7)

Dette er et sælskind, hvor der er huller, hvor lufferne har været.

Stenalder 1 (8)

Skindet er vendt om til vrangsiden (bagsiden), for bedre at kunne skjule stingene.

Syer man kun fra starten af hullet, risikerer man nogle grimme folder der. Dem kan man minimere, ved at starte med at sy lidt før, så overgangen fra hul til stof bliver jævn.

Til begyndelsen og afslutning har jeg brugt ri-sting, som danner et – – – mønster ved at føre nål fra forside til bagside med lidt afstand og tilbage igen også med lidt afstand imellem. Laver man det med meget mellemrum mellem hvert sting, er det godt til løseligt at hæfte stof sammen (at ri). Tæt, dvs 2-5 millimeter og det kan holde stof sikkert sammen. Fordelen er at det ikke kan ses på forsiden (ret siden)

Stenalder 1 (8)

Ulempen er at det ikke er så godt til at sy kanter samnen. Her er kastesting bedre. De danner en /// form, hvor man fører nålen igennem fra bagside til forside og så rundt over kanten til bagsiden igen. Det kan man desværre lettere se på forsiden.

Eventuelt kan de kombineres. Det gjorde jeg med min muldvarpeskindspung, men ikke her, da jeg brugte en skarp nål til læder og der var risiko for at skære tråden over.

Stenalder 1 (9)Skindet vendt om igen. Stingene er næsten ikke til at se i pelsen.

Stenalder 1 (12)

Stenalder 1 (13)_wm

Når man lægger kant mod kant, vil der komme lille fold, som kan være irriterende, hvis den er direkte mod hud. Man kan lægge kanten ned til den ene side og sy den fast der. Man kan også lægge den ene kant over den anden og sy med kastesting her. Det giver en flad bagside, men stingene foran bliver meget tydelige.

Stenalder 1 (10)

Stenalder 1 (11)

Kastestingene kan også bruges, hvis man gerne vil sy større stof/pelsstykker samnen. Her er sælskindet ved at blive til et par bukseben. Ved de fund man har tilbage fra jernalderen i skind, har der været op til fire sting for hver centimeter. Det kan være svært at lave stingene tættere, uden at skindet/stoffer går i stykker, og det vil også være helt tilstrækkeligt til det meste.

Jo større risiko for at stoffet/skindet går i stykker, dvs jo mere aktivt det bliver brugt, jo mindre afstand mellem sting bør man bruge og jo kraftigere tråd.

Vil du gerne have tip til hurtige knuder og sikre knapper, så se simple sytips.

Har man symaskine, kan man bruge samme metode med at starte lidt før og slutte lidt efter, så der bliver en jævn overgang. Zigzag sting er mest holdbare, men kræver også mere plads.

Til toppen af siden

2 thoughts on “Lap huller i tøj – jernalder stil

  1. Pingback: Tændstikæske i sælskind | FormidlerLone

  2. Pingback: Usynlige sting – vikingestil | FormidlerLone

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s