Pynt med sneglehuse og hjortetænder

Til pynt på dragter i Sagnlandet Lejre, var der brug for en masse sneglehuse og hjortetænder, inspireret af fund fra stenalderen. Nærmere bestemt Tybrind Vig på Fyn, hvor en ung pige var blevet begravet. Lejre havde skaffet forskellige meget flotte sneglehuse fra brakvandssnegle, som også fandtes den gang. Derudover adskillige hjortetænder, som også var yndet pynt.

Udfordringen lå i at få boret huller i de mange små nipsgenstande, uden at de gik i stykker, eller at tidsplanen blev sprængt. Det skulle ikke tage så lang tid at bore med flintebor. Men til gengæld lang tid at lave selve boret. Derfor kom der mere moderne teknikker i brug.

Husk sikkerhedsforanstaltninger ved boring. Støvmaske og ventilation er især godt. Pas også på ikke at få håret/skægget  i maskinen eller slibestøv i øjnene. Samt når der holdes med fingrene, at bruge lav hastighed på boret.

Fortænder

I en grav, er der fundet omkring 150 fortænder fra kronhjorte underkæber. Hver hjort har 4-6 af sådan nogen, så der har virkelig skulle nogle hjorte til! Da det er svært at skaffe så mange tænder med kort varsel, er der også blevet brugt lidt fra andre hjortearter.

Tænder skaller (1)Tænder og de flotte sneglehuse. Dette er kun en lille portion af de mange, der er skaffet.

Tænder skaller (2)

Jeg prøvede først at spænde sneglehusene fast, men det var ikke til at få dem sat fast nok til at de ikke bevægede sig når der blev boret, uden at de blev knust.

Tænder skaller (4)

I stedet holdt jeg dem fast med fingrene, med mundingen nedad. Så lå de rimelig stabilt.

Boret var så tykt at en senetråd med rimelig lethed kunne komme igennem. Hastigheden blev sat ned til mindste omdrejninger, da boret ellers havde svært ved at få fat, uden at skride ud. Når der var lidt hul, kunne hastigheden godt sættes en anelse op.

Tænder skaller (3)

Jeg brugte et bor, der var et godt stykke mindre end tanden, så det ikke blev for tyndt omkring hullet, med risiko for at tanden flækkede. Ved kronhjortetænderne var der stadig ok med plads til en lædernål med snørre, mens det ved rådyrtænderne var nødvendigt at skifte til en sytrådstynd snørre.

Tænder skaller (5)

Huller i det hele. Jeg prøvede også at bore nogle huller i tænderne med bare et bor, uden maskine. Det tog ca. 5-15 minutter pr tand. Med maskine, under et halvt minut.

Det tog lidt længere tid med sneglene. Nogle havde meget tyk skal, især helt nede ved mundingen.

Tænder skaller (9)

Tænder skaller (8)

Tænder skaller (7)

Tænder skaller (6)

Her er nogle af de mange muligheder med hjortetænder, sneglehuse, rav, læder og pels. Både som dekoration på trøjer og bælter.

Det er ikke mig der har syet dem på, det er nogle af de andre glade frivillige i Lejre. Men jeg skal helt bestemt bruge teknikken til pynt på fremtidige projekter.

Til toppen af siden

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s