Akvarel på birk

Til en fødselsdagsgave havde jeg fået en forespørgsel på et maleri af nogle bestemte træer. Jeg tænkte at det kunne være sjovt at male det på træ og fandt derfor en lys birkeskive og akvarelfarven frem.

Akvarel på birk (1)

En afsavet birkestamme.

Akvarel på birk (2)

Af stammen savede jeg en skive på cirka 1½ centimeters tykkelse.

Akvarel på birk (3)

Jeg lod skiven tørre så langsomt det var muligt, men den flækkede stadig lidt. Det havde nok været bedre at tage skiven et lille stykke længere inde på stammen og så starte i bedre tid, så skiven kunne tørre mere end en halv uge.

Skiven fik jeg så glat som muligt med sandpapir og brugte lidt hvid gouache (tykflydende maling) til at fylde revnen, i mangel på bedre.

Akvarel på birk (4)

Med et lille bor i mit Dremel multiværktøj borede jeg et par huller skråt i toppen af skiven ud til bagsiden, for at der var noget at hænge op i.

Akvarel på birk (5)

Motivet skitserede jeg med en blød blyant. Det var let at viske forkerte streger ud med et viskelæder.

At male på træ, er efter inspiration fra Stephanie Pui-Mun Law. Hun havde påført noget akvarel grunder inden selve farven og jeg var noget spændt på hvordan det ville virke uden. Normalt ville jeg havde brugt akryl – det kan male på næsten alt – men jeg kan godt lide letheden fra akvarel. Akvarel på birk (6)

Det viste sig dog heldigvis at det var til at male på træet. Der var bare nogle ting, jeg skulle være ekstra opmærksom på. En af dem var, at træet blev noget mørkere når farven kom på, så jeg skulle ofte vente lidt, for at være sikker på at den endelige farve var mørk nok.

Akvarel på birk (7)

Det var også lidt sværere at udtone farven, men det gik dog når træet var gjort vådt på forhånd. Her er det meste af himlen våd.

Jeg fandt ud af at det havde været meget bedre at bruge noget andet end gouache, til revnen, da den blev flydende igen når der kom vand på. Men da træet var tørt igen, var det muligt forsigtigt at male lidt farve over.

Akvarel på birk (8)

Gouachen brugte jeg også til huset, for at få en kraftigere hvid, end havde jeg brugt akvarel. Desuden havde jeg kun mit rejsesæt med akvarel med og der er ingen hvid, da jeg normalt får hvid ved at lade noget papir stå umalet.

Akvarel på birk (9)

Jeg har også ladet områder stå umalede her, for at bruge træfarven i sig selv.

Og med hensyn til de malede træer, blev jeg nød til at vente til baggrunden var helt tør, inden jeg kunne male de små kviste, ellers flød de bare ud.

Akvarel på birk (10)

Færdigt maleri. Det hele er malet med samme lille pensel, der var med akvarelsættet.

Reklamer

2 thoughts on “Akvarel på birk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s