Perikon i alkohol

Nu tænker du måske at dette er om snaps, men næ, det er også plantefarvning. Det gav en meget kraftigere farve i et forsøg, hvor man skulle kunne få fire farver fra prikbladet perikon (Hypericum perforatum). Jeg fik en del farver, bare ikke helt de samme som i opskriften.

Perikon1 (1)

Prikbladet perikon er endnu en grøftekantsplante. Den er ved at afblomstre her i august.

Perikon1 (2)

Den kan genkendes ved de mange prikker i bladet man kan se, når man holder det op i lyset.

1. forsøg

Perikon1 (3)

2,46 gram friske blomster – det skulle være vigtigt det kun er blomster og de er friske. Med de hele tørrede planter, skulle farven blive brun. Dem har jeg også lidt af, men det bliver nok først til vinter jeg bruger dem.

Perikon1 (4)

Fire portioner uld, to førbejdsede med alun og to ubejdsede. Burde kunne bruges 1:1, jeg brugte dog lidt mindre, for kraftigere farve.

Perikon1 (5)

Ulden i blød i vand natten over.

Perikon1 (6)

Blomsterne i blød i vand natten over. De to foregående trin er ikke nødvendige, men burde give mere farve.

Perikon1 (7)

Simmer blomsterne til vandet bliver blodrødt. Si blomsterne fra.

Perikon1 (8)

Læg første portion bejdsede uld i og tag op når det bliver grønt efter 15-20 minutter. Mit blev en pæn gulorange efter den tid, men kiggede heller ikke på det konstant, da jeg havde et barn, der skulle ammes.

Perikon1 (9)

Tag herefter første ubejdsede uld i og simmer i en times tid, til det bliver rødbrun. Tja, det blev i hvert fald brunligt. Men oppe af gryden og tørret var det mere nougat-farvet.

Perikon1 (10)

Tilsæt næste stykke uld, igen ubejdset og lad stå natten over og trække. Burde give mørkebrun. Jeg fik nougatfarvet igen.

Perikon1 (11)

Dagen efter genopvarmes badet igen og simrer i en times tid med det sidste alunbejdsede uld. Burde give gult. Jeg fik beige. Til badet tilsatte jeg også et par ekstra tråde, for at se om noget efterbejdse ville give en forskel, men de tog faktisk igen farve. Til gengæld kan man se forskellen på når uld kommer i et farvebad efter at have ligget i blød, eller er tørt. Sidstnævnte flyder ovenpå et godt stykke tid.

2. forsøg

Perikon2 (1)

Da farverne var så forskellige fra instruksen, gav jeg mig til at søge på hvad andre har haft af resultater. De fleste havde også kun fået farver i de beige-brunlige toner. Men en opskrift nævnte at de havde haft held med at komme blomsterne kortvarigt i alkohol inden farvning. Så jeg hittede endnu en portion blomster. Denne gang 2,22 gram.

Perikon2 (2)

De blev lagt i blød i isopropylalkohol, da det lige var hvad jeg havde. Det kan købes i flasker hos Matas. Jeg bruger det normalt til når jeg arbejder med alkoholbaserede midlertidige tatoveringer, derfor sprayflasken.

Perikon2 (3)

1,59 gram uld, igen en blanding af bejdset og ubejdset.

Perikon2 (4)

I opskriften stod der ikke om man skulle tage blomsterne op af alkohollen, så jeg hældte det med i gryden, sammen med vand. Det gav en ret sprittet lugt under farvningen!

Perikon2 (5)

Første garn i blev en fin lilla. Dog lidt blegere tør, men stadig pæn. Jeg havde dog husket opskriften galt og startede med at komme en ubejdset i. Desuden lod jeg også blomsterne blive i badet.

Perikon2 (6)

Næste uldstykke, denne gang bejdset, blev brun og det samme blev de næste to. Ubejdset natten over (rødbrun) og bejdset igen (brun)

Perikon2 (7)

Færdige snore, som jeg har fået lagt i en lidt spøjs rækkefølge. Fra midten af de lange og til venstre er første forsøg startende med den gule og så mere og mere lysebrun. Fra midten og ud til højre den lyslilla og forskellige brune nuancer.

De små er de efterbejdsede, som igen kom med i gryden, denne gang også natten over. Alle blev andre nuancer af brun, udover den med jern, som blev næsten helt sort.

Et sted læste jeg dog at de bedste resultater skulle komme med blomsterne i toppen af deres blomstring, ikke til sidst som her. Så endnu et forsøg til næste år. Til den tid tænker jeg at arbejde med bejdset og ubejdset i samme bad, men helt bestemt igen med alkohol først.

 

4 thoughts on “Perikon i alkohol

  1. Pingback: Almindelig kællingetand: gul og grøn | Lones Naturværksted

  2. Jeg har lavet det, du beskriver i forsøgsrække 1, dog med hel, tørret plante.
    Det gav mig 1) grøn på alumbejdset, 2) den grimmeste farve EVER! på udejdset (ikke spor rød), 3) gul på alunbejdset og 4) gyldenbrun på alunbejdset. Det har jeg desværre aldrig hverken taget billeder af eller skrevet om.
    Så prøvede jeg friskplukket – og sprang trin 2 over 😉 Det gav grønligt og derefter varierende gul-brunrøde nuancer. Det kan ses her: https://krydderuglen.blogspot.dk/2013/07/plantefarvning-med-perikon-og-tagrr.html
    Derudover plukker jeg friske perikonblomster og lader dem trække i olie et års tid. Det giver den smukkeste, røde olie, der hjælper mod ømme muskler, forfrysninger, skoldninger osv., men gør huden lysfølsom (Ligesom perikon-tabletter gør det).
    Jeg har plantet perikon ind i haven fra parkeringspladsen inde i Helsinge. Så kan jeg høste blomsterknopper hver dag, når det lige passer.

    Like

    • Jep, havde set den side 🙂 på min skærm ser den første dog lysegul ud, er den “rigtig” grøn i virkeligheden? Spøjst min ikke ville give grøn overhovedet. Måske noget med vandets hårdhed? Her er der middelhårdt.

      Like

      • Nej, dem på den side er forsøget med friske perikon. Den er grøngul, dog mere grøn end gul, men temmelig lys. Mine erfaringer med perikon er at de tørrede planter giver mere farve. En dag skriver jeg altså den blogpost om “Rædselskabinettet”. Det vil være et billede af alle farverne fra tørret perikon – også den kaki-fesne-grimme én, for de endte alle en grydelap. De vellykkede farver, altså grøn og gyldenbrun, er også brugt her: https://krydderuglen.blogspot.dk/2012/02/plantefarvet-dominostrik-la-krydderugle.html
        Vores vand er hårdt, 17,4 °dH ifølge vandværkets hjemmeside.

        Like

Skriv en kommentar