Kamille, kamille, kamille

Lidt om forskellige slags kamille. Jeg har vellugtende kamille i haven, lugtløs kamille i marken overfor, samt skivekamille i indkørslen. Her er kort om hvordan de ser ud, hvad de kan bruges til, og hvor de kan findes.

Kamille (1)

Vellugtende kamille (Matricaria chamomilla)

Vokser sjældent vildt, men kan købes som frø. Planten 20-60 cm. Selve blomsten 1,5-2,5 cm. i diameter. Har flere hvide kronblade end på billedet, når den ikke er ved at afblomstre. Dufter kraftigt og kan bl.a. bruges til te. Bruges beroligende, mod forkølelse og øjenbetændelse.

Kamille (7)

Lugtløs kamille (Tripleurospermum perforatum)

Meget almindelig i grøftekanter, brakmarker og lignende åbne områder. Planten er 20-60 cm og blomsterne 4-5 cm. i diameter. Giver en flot solgul farve, når man bruger den til plantefarvning. Dufter ikke og kan ikke bruges til te.

Gul med lugtløs kamille.

Orange med lugtløs kamille.

Kamille (5)

Skive-kamille (Matricaria discoidea)

Også meget almindelig, men let at overse. Er især i grøftekanter og på/ved grusveje. Planten er 10-60 cm, med blomster på 0,5 cm. Der er ingen hvide kronblade. Dufter som vellugtende kamille, bare ikke helt så kraftigt, da den ikke indeholder så mange aromatiske stoffer. Den kan dog stadig bruges til te. Ved plantefarvning giver den en lys gul – lysegrøn på gråt garn.

Lysegrøn med skivekamille på grå.

Forvekslingsmuligheder

Kamille (8)

Vellugtende kamille og skive-kamille kan kendes på duften. Lugtløs kamille kan ligne hvid okseøje/margerit (Leucanthemum vulgare) på blomsterne og størrelsen, men hvid okseøje har ikke fjersnitdelte blade som kamillen på billedet. Begge blomster kan have flade eller hvælvet gul skivekrone – det midterste i blomsten.

Lugtløs kamille kan også ligne ager-gåseurt (Anthemis arvensis), som dog er sjælden. Den er 30-50 cm høj, også med fjersnitdelte blade. Dog deler bladene sig kun to gange, mod kamilles tre gange. Blomsterne er også mindre, kun 2-4 cm. i diameter.

Størrelse

Kamille (11)

Her er blomster fra de tre kamilletyper jeg har beskrevet. De er halveret, så du kan se et andet kendetegn ved vellugtende kamille: midten er hul.

I Danmark er der desuden også strand-kamille (Tripleuspermum maritimum), som er almindelig ved kyster. Den ligner lugtløs kamille, men gror først så den følger jorden, inden den gror opad.

strand-kamille 1080

Kilde: Dansk Flora. 2. udgave.

3 thoughts on “Kamille, kamille, kamille

  1. Pingback: Lugtløs kamille – varm gul | Lones Naturværksted

  2. Pingback: Kamille og det svære at genskabe en farve | Lones Naturværksted

  3. Pingback: Lysegrøn med skive kamille på grå | Lones Naturværksted

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s