I flere år har jeg skudt med bue, både recurve instinktiv og compound. Langbue har jeg ikke før skudt med, men jeg vil gerne have en form for vikingebue eller fladbue, til at bruge til vikingebuestævner. Og at lave sin egen, kunne være ekstra sjovt. Til det havde jeg brug for træ – gerne taks. Efter en del søgen, fik jeg fat på noget. Før arbejdet for alvor kunne komme igang, skulle træet kløves.
Start på projektet. Et styk tørret taks, tørret i flere år. Der er en del knaster, så det kan blive en udfordring, da der er større sandsynlighed for at træet flækker her.
Stammen skal først kløves i halv. Der forsøges at ramme et sted, hvor der enten flækkes lige igennem en knast eller helt udenom. Øksen slås med en gummihammer.
Der sættes kiler ind, efterhånden som man arbejder sig indad. Efterhånden som man kommer længere, sørger man for at alle kiler sidder stramt, ved at hamre dem faste igen.
Når man er nået hele vejen igennem, hamres kilerne jævnt i, til stammen er flækket helt.
Det gentages, hvis stammen er stor nok. Her blev der fire stykker ud af det af takstræet. Desuden to af et stykke kirsebærtræ og et af elm.
Eftersom vi – min kæreste Søren og jeg – ikke havde tid til at arbejde videre med buerne med det samme, forseglede vi enderne med stearin. Det blev varmet op og hver ende blev dyppet. Ca. fem sekunder første gang, hvor det brusede meget op. Efter første lag var tørret, kom de i igen, denne gang bare et par sekunder.
Der er stadig lang vej til at de bliver til buer, men udgangspunktet er lovende.
Buebygning – sidderne skæres til, er næste del af processen.
Grundform på taksbue, følger efter.
Pingback: Pilekurv med træbund | FormidlerLone
Pingback: Byg en bue – del 2: siderne | FormidlerLone